Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

EXPERIMENTAL NEUTRALIZATION OF TRICHINELLA IN FUR SKINS DURING PRIMARY PROCESSING

Abstract

Trichinosis is a generic name for invasion diseases caused by roundworm species of Trichinella. Wild carnivorous and omnivorous animals are the prime reservoir of trichinosis infection in nature. Synanthropic centers of infection are formed when hunters introduce Trichinella worms with wild game which subsequently circulate among domestic animals and mouse-like rodents along the food chains. Trichinella larvae found in the carcass and skin of hunted or dead infested animals are resistant to heating. Our study was aimed at deinvasion of fur game fresh skins from Trichinella larvae residual in the muscular tissue of subcutaneous layer (fleshing) through physical (heating) processing. Invasive matter was inactivated in the MDF-type biomedical freezing chamber and exhaust hood at 0.5 meters per second air flow. Helminthologic test was used to determine viability of Trichinella in the skin fleshing. It is recommended to inactivate Trichinella larvae in the subcutaneous muscle tissue of skins from game animals with helminthiasis immediately after skinning or during skin preservation with drying or freezing. Incapsulated Trichinella larvae in residual subcutaneous muscle tissue on skins are resistant to drying and freezing. Inactivation of Trichinella larvae in the fox, raccoon dog, and marten skin fleshing takes 5 days at 4±2°C or 1 - 3 days at 24±2°C. Trichinella inactivation at minus 70±2°C takes 0.5 - 1.0 hour

About the Author

O. N. Andreyanov
Всероссийский научно-исследовательский институт фундаментальной и прикладной паразитологии животных и растений имени К.И. Скрябина
Russian Federation


References

1. Бессонов А.С. Обезвреживание свинины, мясных боенских отходов и тушек пушных зверей при обнаружении трихинелл / А.С. Бессонов // Науч. тр. ВАСХНИЛ «Трихинеллез». - М.: Колос, 1976. - 274 с.

2. Ромашов Б.В. Трихинеллез в Центральном Черноземье (Воронежская область): Экология и биология трихинелл, эпизоотология, профилактика и мониторинг трихинеллеза / Б.В. Ромашов, В.В. Василенко, М.В. Рогов // Воронеж: Воронежский государственный университет. - 2006. - 181 с.

3. Скворцова Ф.К. Устойчивость личинок T. spiralis и T. рseudospiralis во внешней среде / Ф.К. Скворцовa // Научная конференция Всероссийского общества гельминтологов РАН «Теория и практика борьбы с паразитарными болезнями». Сборник научных трудов. - 2003. - Вып. 4. - С. 414-415.

4. Lacour S. A. Freezing resistance of Trichinellamuscle larvae in wild boars experimentally infected / S.A. Lacour,A. Heckmann, P. Macn,A. Grasset, P. Boireau, ValleeI. // The 13-th International Conference on Trichinellosis. -Changchun, China. -1st - 6th August 2011. - P. 65.

5. Андреянов О.Н. Обезвреживание личинок трихинелл в мышечной ткани животных методом глубокого замораживания / О.Н. Андреянов // Российский паразитологический журнал - №4. - 2011.- C. 47-51.

6. Каспарьянц С.А. Товароведение и технология первичной обработки кожевенного сырья / С.А. Каспарьянц, А.Ф. Костылев, Ю.Г. Шкутов // -М.: Легкая индустрия. - 1977. - 391 с.

7. Методы санитарно-паразитологической экспертизы мяса и мясной продукции: Методические указания. МУК 4.2.2747-10.- Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора. - М., 2011. - 19 с.

8. Скворцова Ф.К. Методика определения жизнеспособности личинок Trichinellaspiralis и Т.pseudospiralis. / Ф.К. Скворцова, О.Н. Андреянов, Л.А. Гребенкина // - М.: ВИГИС, 2009. - 8 с.

9. Калюс В.А. Трихинеллез человека / В.А. Калюс // М.: Медгиз, 1952. - 248 с.

10. Меркушев А.В. О круговороте трихинеллезной инвазии в природе и природных очагах ее / А.В. Меркушев // Медицинская паразитология и паразитарные болезни. - 1955. - № 24 (2). - С. 125-130.


Review

For citations:


Andreyanov O.N. EXPERIMENTAL NEUTRALIZATION OF TRICHINELLA IN FUR SKINS DURING PRIMARY PROCESSING. Russian Journal of Veterinary Pathology. 2015;(1):39-44. (In Russ.)

Views: 55


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)