Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

MEAT PRODUCTION IN HOLSTEIN BULL-CALVES GROWN UNDER INTENSIVE TECHNOLOGY

Abstract

This research was aimed at studying meat production and meat quality in the young cattle grown with elevated daily milk feeding rate and early shift to green forage with addition of probiotic Cellobacterin during the milk feeding period. The tests were held at Arteks-Agro Ltd., Kustchevsky District of Krasnodar Krai using progeny of Holstein breed cattle of Australian selection imported in 2008. The study was held in 2009 - 2011. Control slaughter was carried out at 15 and 18 months age (n=3 bull-calves in each group, total number of slaughter animals - 24). For the purpose of the test, bull-calves were obtained from Reflection Sovereign line heifers and divided into 4 groups (n=64). Each group consisted of 16 bull-calves: I - control; and II, III, IV - test groups. The test group animals grown with elevated daily milk feeding rates supplemented with probiotic had higher meat production than Group I animals grown under conventional technology at all ages. Our study demonstrated that test Group III bull-calves had the highest meat production; the animals were fed to the following scheme: (in 50 days) - 450 kg of milk and skim milk (from 50 to 110 day) - 800 kg, with addition of probiotic Cellobacterin.

About the Authors

V. A. Karatunov
Дон ГАУ
Russian Federation


P. I. Zelenkov
Дон ГАУ
Russian Federation


I. N. Tuzov
Куб ГАУ
Russian Federation


References

1. Сосновская А. Австралийские буренки развивают АПК России / А. Сосновская // Эффективное животноводство. - 20 09. - № 12. - С. 19.

2. Аксенова П.В., Ермаков А.М., Грушевский И.Ю. Основные проблемы воспроизводства крупного рогатого скота в Ростовской области и пути их решения//Ветеринарная патология. -2013. -№ 3 (45). -С. 108-115.

3. Кошелев С. Н. Адаптация импортного голштинского скота в условиях Курганской области / С. Н. Кошелев, В. И. Марфицин, Е. Л Поверинова // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2008. - № 7. - с. 68-71.

4. Прокудина О., Мурзаева М., Бугров П. Сравнительная оценка коров черно-пестрой породы разной селекции по молочной продуктивности / О. Прокудина // Молочное и мясное скотоводство. - 2013. - № 7. - 26-28.

5. Мирон, И.Н. Мясная продуктивность бычков красной степной породы и ее помесей с чернопестрой и герефордской при промышленной технологии. //Тр.ВНИИВС. - М., 1988. - С. 17-19.

6. Овчинникова Л.Ю. Мясная продуктивность бычков при использовании в рационе соевого жмыха / Л.Ю. Овчинникова // Зоотехния. - 20 12. - № 3. - С. 11-12.

7. Суербаев Р.И. Влияние интенсивности выращивания молодняка на его мясную продуктивность// Молочное и мясное скотоводство. - 2004. - №8. - С. 11-12.

8. Тузов И.Н. Мясная продуктивность помесных чернопестрых бычков при убое в разном возрасте//Тр.Куб ГАУ, 1994. - Вып. 336/364. - С. 70-71.

9. Пономарев А.Ф. Производство говядины в хозяйствах Белгородской области на интенсивной основе//Животноводство. - 1987. - №10. - С. 6-9.

10. Зеленков П.И., Плахов А.В., Зеленков А.П. Технология производства, хранения и переработки говядины. Серия «Учебники и учебные пособия».Ростов-на-Дону, 1996. - С. 28-31.

11. Степанов В.И., Зеленков, П.И., Приступа, П.Н., Осипов, В.К. Системный анализ повышения эффективности производства говядины (лекция). - Ростов н/Д: «Феникс», 2002. - 352 с.


Review

For citations:


Karatunov V.A., Zelenkov P.I., Tuzov I.N. MEAT PRODUCTION IN HOLSTEIN BULL-CALVES GROWN UNDER INTENSIVE TECHNOLOGY. Russian Journal of Veterinary Pathology. 2014;(2):73-81. (In Russ.)

Views: 57


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)