Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

THE QUALITY OF THE POULTRY MEAT AT THE USE OF IODINECONTAINING PREPARATIONS

Abstract

The influence of iodine-containing preparations on the quality of turkey meat has been studied. The authors assessed the quality of meat, the level of amino acids and vitamins. The use of iodine-containing drugs had an uneven effect on the meat productivity of turkeys. The weight of the half-dead carcass was also higher in the experimental groups (by 2.19, 2.53 and 2.35 kg). The slaughter yield of the carcasses of the test groups was 0.71-4.18 % higher than in the control group. The mass of the heart, liver and muscle was 14.4 % (p <0.001), 20.9 % (p <0.001) and 3.1 %, respectively; in the second group, 1.9 %, 14.7 % (p <0.001) and 1.8 %; in the third group, 29.8 % (p <0.001), 21.5 % (p <0.001) and 5.3 % (p <0.05).

About the Author

Natalia Ostapenko
ФГБОУ ВО «Донской государственный аграрный университет»
Russian Federation


References

1. Юнусова О. Ю. Влияние кормовой добавки «Орегостим» на использование питательных веществ рационов и продуктивность цыплят-бройлеров: автореф. дис. … канд. с./х. наук / О. Ю. Юнусова. - Киров, 2006. - 22 с.

2. Преображенская С. М. Ветеринарно-санитарная характеристика мяса цыплят-бройлеров при использовании в рационах перекисных соединений: автореф. дис. … канд. вет. наук / С. М. Преображенская. - Москва, 2009. - 18 с.

3. Саражакова И. М. Продуктивность и качество мяса цыплят-бройлеров при использовании природных экологически безопасных нетрадиционных добавок: автореф. дис. … канд. биол. наук / И. М. Саражакова. - Красноярск, 2011. - 20 с.

4. Фисинин В. И. Обогащение яиц йодом / В. И. Фисинин, И. А. Егоров, Т. В. Егорова и др. // Птица и птицепродукты. - 2011. - № 4. - С. 34-40

5. Егоров И. А. Соевый шрот в комбикормах цыплят-бройлеров / И. А. Егоров, Т. В. Егорова, Б. Л. Розанов и др. // Птицеводство. - 2010. - № 11. - С. 11-12.

6. Фисинин В. И. Эффективность антимикробного нанокомлекса на основе алкалоидов из маклейи сердцевидной при выращивании цыплят-бройлеров / В. И. Фисинин, И. А. Егоров, Е. Н. Андрианова и др. // Сельскохозяйственная биология. - 2009. - № 4. - С. 26-30.

7. Антипова Л. Прослеживаемость безопасности птицеводства / Л. Антипова, С. Полянских, З. Ибрагимова // Птицеводство. - 2010. - №3. - С. 43-45.

8. Богомолов В. В. Многофункциональная кормовая добавка КЛИМ / В. В. Богомолов, В. С. Мишин // Птицеводство. - 2010. - № 8. - С. 28-29.

9. Швыдков А. Н. Пробиотик МКД для цыплятбройлеров / А. Н. Швыдков // Птицеводство. - 2010. - № 8. - С. 28-29.


Review

For citations:


Ostapenko N. THE QUALITY OF THE POULTRY MEAT AT THE USE OF IODINECONTAINING PREPARATIONS. Russian Journal of Veterinary Pathology. 2017;(1):63-69. (In Russ.)

Views: 55


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)