Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

ANALYSIS OF THE CONTENT OF TETRACYCLINE GROUP ANTIBIOTICS IN GUINEA FOWL MEAT

https://doi.org/10.25690/VETPAT.2020.12.23.009

Abstract

Poultry farming is one of the most important branches of agriculture, as well as the largest. Not only meat and eggs with egg products are obtained from poultry, but also by-products - down and feather. According to Rosstat, Russia ranks first in the total "meat" volume. A wide range of poultry products is definitely an advantage over other branches of agriculture. Currently, the main goal in poultry farming is to improve the nutritional properties and quality of the products obtained. This task became possible to solve thanks to guinea fowl, a distinctive feature of meat and eggs which is distinguished by a rich chemical composition and dietary properties. In addition to expanding the range and improving the quality of products, there is another equally important task. This is the control of the content of antibiotics in poultry meat. According to data obtained in Russian laboratories using the Vesta system, the frequency of detection of residual amounts of antibiotics in poultry meat Tetracycline - 76.3 %, Streptomycin - 13.9 %, Levomycetin - 5.2 %, Penicillin - 4.0 %. Thus, it can be concluded that the use of tetracycline group antibiotics in poultry meat is the most extensive in comparison with the use of antibiotics of other groups in the same field of agriculture. The study of guinea fowl meat for the content of tetracycline group antibiotics was carried out by the method of enzyme immunoassay, the content of these antibiotics was confurmed by the method of high-performance liquid chromatography with mass spectrometric detection. The detection of samples of guinea fowl meat containing tetracyclines shows the use of this antibiotic in the cultivation of these birds

About the Authors

A. A. Solovieva
«Central Scientific and Methodical Veterinary Laboratory»
Russian Federation


I. N. Tregubova
«Central Scientific and Methodical Veterinary Laboratory»
Russian Federation


A. I. Grudev
«Central Scientific and Methodical Veterinary Laboratory»
Russian Federation


E. G. Shubina
«Central Scientific and Methodical Veterinary Laboratory»
Russian Federation


A. L. Bairov
«Central Scientific and Methodical Veterinary Laboratory»
Russian Federation


G. A. Nurlygayanova
«Central Scientific and Methodical Veterinary Laboratory»
Russian Federation


References

1. Меньшикова З. Н. Ветеринарно-санитарная оценка качества и безопасности мяса цесарок / З. Н. Меньшикова, В. М. Бачинская, О. Н. Рудакова // Ветеринария и зоотехния. - № 4. - 2017. - С. 24-28

2. Вейцман Л. Н. Разведение цесарок / А. А. Вейцман. - М.: Россельхозиздат, 1983. - 30 с

3. Шемякин М. М. Химия антибиотиков / М. М. Шемякин, А. С. Хохлов // - М.: изд-во Академии наук СССР, 1961. - Т. 1. - 180 с

4. Шемякин М. М. Химия антибиотиков / М. М. Шемякин, А. С. Хохлов // - М.: изд-во Академии наук СССР, 1961. - Т. 2. - 87 с

5. ТР ТС 021/2011 О безопасности пищевой продукции

6. Кудряшов Л. С. Продуктивность и свойства мяса цесарок разных пород / Л. С. Кудряшов, Т. В. Забиякина, А. Л. Кропотова // Мясная индустрия. - 2014. - № 9. - С. 48-51

7. Кудряшов Л.С., Кудряшова О.А., Забиякин В.А., Забиякина Т.В. Пищевая и биологическая ценность мяса цесарок, содержащихся в малочисленной группе и условиях фермерского хозяйства / Л. С. Кудряшов, О. А. Кудряшова, В. А. Забиякин, Т. В. Забиякина // Вестник Марийского государственного университета, Серия «Сельскохозяйственные науки. Экономические науки», - 2018. - № 1. - С. 15-21

8. МУК 4.1.2158-07 Определение остаточных количеств антибиотиков тетрациклиновой группы и сульфаниламидных препаратов в продуктах животного происхождения методом иммуноферментного анализа

9. ГОСТ 31694-2012 Метод определения остаточного содержания антибиотиков тетрациклиновой группы с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии с масс-спектрометрическим детектором

10. Решение комиссии, вводящее в действие Директиву Совета 96/23/ЕСопроведении аналитических методов и толковании результатов


Review

For citations:


Solovieva A.A., Tregubova I.N., Grudev A.I., Shubina E.G., Bairov A.L., Nurlygayanova G.A. ANALYSIS OF THE CONTENT OF TETRACYCLINE GROUP ANTIBIOTICS IN GUINEA FOWL MEAT. Russian Journal of Veterinary Pathology. 2020;(4):37-42. (In Russ.) https://doi.org/10.25690/VETPAT.2020.12.23.009

Views: 63


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)