Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

MODERN METHODS FOR MICROORGANISMS ISOLATION AND IDENTIFICATION IN FOOD

https://doi.org/10.25690/VETPAT.2021.91.53.002

Abstract

The article discusses methods for the detection and identification of pathogenic and opportunistic microorganisms in food and feed using express methods and classical microbiology. The calculation of labor and time costs was spend in using the Vidas (mini Vidas) immunofluorescence analyzer, the microbiological analyzer Tempo and the PCR. A brief description of pathogens that can be detected by the above express methods is given. Methods for identifying pathogens using API-systems, a Vitek bacteriological analyzer and MALDI-TOF MS (matrix-activated laser desorption/ionization) are also considered. The prospects for the application and implementation of chromatographic methods for the study of pathogens in food and animal feed are considered on the example of the analysis of microbial markers in human biomaterial. This technique was developed by Professor G. A. Osipov in 1991 and is used in medical research. Additionally, a laboratory program is described that controls all stages of testing from registration of samples to the issuance of research results. The main advantage of software laboratory control (LIMS) is the reduction of time and labor costs for routine work, as well as the reduction of paper workflow with the possibility of its complete replacement.

About the Authors

I. V. Kushch
«Moscow State University of Food Production»
Russian Federation


A. L. Bairov
«Central Scientific and Methodical Veterinary Laboratory»
Russian Federation


D. I. Udavliev
«Moscow State University of Food Production»
Russian Federation


References

1. Настоящее и будущее клинической микробиологии / Справочное пособие для врачей [Электронный ресурс]: - Ростов-на-Дону, 2014. - 72 с

2. Соколов Д. М. Ускоренные методы выявления бактерий рода Salmonella в пищевых продуктах и сырье / Д. М. Соколов, М. С. Соколов // Вопросы питания. - 2013. - Т. 82. - № 1. - С. 33-40

3. Тюнев А. В. Использование экспресс методов при исследовании мяса, внутренних органов и продуктов животного происхождения / А. В. Библиографический список: Тюнев, М. В. Алексеева // Ветеринария сегодня. - 2017. - № 3. - С. 40-43

4. Полимеразная цепная реакция (ПЦР) / ДНК-Технология // Методическое пособие [Электронный ресурс]: Москва, 2012

5. Москвина Н. А. Применение метода полимеразной цепной реакции для видовой идентификации продуктов переработки растительного сырья / Н. А. Москвина, Ю. В. Голубцова, О. В. Кригер // Техника и технология пищевых производств. - 2014. - № 2. - С. 126-129

6. Старостин К. В. Исследование воспроизводимости результатов идентификации микроорганизмов с помощью метода МАЛДИ времяпролетной масс-спектрометрии в зависимости от условий культивирования на примере Geobacillus stearothermophilus / К. В. Старостин, Е. А. Демидов, А. С. Розанов, А. В. Брянская, Пельтек // Вавиловский журнал генетики и селекции. - 2013. - № 17 (4-1). - С. 748-767

7. Баранцевич Е. П. Применение MALDI-TOF масс-спектрометрии в клинической микробиологии / Е. П. Баранцевич, Н. Е. Баранцевич // Трансляционная медицина. - 2014. - № (3). - С. 23-28. doi.org/10.18705/2311-4495-2014-0-3-23-28

8. Ариповский А. В. Подготовка проб для газохроматографического определения жирных кислот: преимущества безэкстракционного метода с прямой переэтерификацией липидов высушенных биологических проб / А. В. Ариповский, П. О. Колесник, Т. П. Кулагина, В. Н. Титов // Клиническая лабораторная диагностика. - 2018. - № 63 (3). - С. 141-147. doi.org/10.18821/0869-2084-2018-63-3-141-147

9. Осипов Г. А. Количественный in situ микробиологический анализ по липидным маркерам в биологических жидкостях с использованием метода газовой хроматографии - масс спектрометрии / Г. А. Осипов, Н. Ф. Федосова, К. В. Лядов // Здравоохранение и медицинские технологии. - 2007. - № 5. - С. 20-23

10. Писанов Р. В. Идентификация микроорганизмов с применением газовой хроматомасс-спектрометрии / Р. В. Писанов, Е. С. Шипко, О. В. Дуванова, Д. И. Симакова // Журнал микробиологии, эпидемиологии. - 2020. - № 4. - С. 356-362. doi.org/10.36233/0372-9311-2020-97-4-8


Review

For citations:


Kushch I.V., Bairov A.L., Udavliev D.I. MODERN METHODS FOR MICROORGANISMS ISOLATION AND IDENTIFICATION IN FOOD. Russian Journal of Veterinary Pathology. 2021;(4):49-56. (In Russ.) https://doi.org/10.25690/VETPAT.2021.91.53.002

Views: 79


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)