Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

HISTOLOGICAL INDICATORS OF MUSCLE TISSUE AND INTERNAL ORGANS OF THE GUINEA FOWLS WHEN USING PROTEIN HYDROLYSATES

https://doi.org/10.25690/VETPAT.2020.1.71.001

Abstract

The aim of the work is to study the effect of drugs Abiopeptide and Ferropeptide on histomorphological indicators of muscle tissue and internal organs (liver, heart, spleen) of guinea fowls. The experiment was carried out in the vivarium of the Department of Parasitology and Veterinary Sanitary Expertise of the Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology named K. I. Scriabin. Of the guinea fowls of the breed Zagorsk white-breasted speckled, acquired at the daily age at the Zagorsk experimental-breeding farm, on the principle of analogues, taking into account the weight, three groups of 15 heads each were formed. Guinea fowl of the first group were the control and received the basic ration. The second and third groups from the age of 5 days received Abiopeptide and Ferropeptide preparations in a dosage of 1.0 ml per 1 kg of live weight with the water. The drugs were given individually. At the end of the experiment, poultry were slaughtered for histological examination according to GOST R 33853-2010 «Poultry meat. Methods of histological and microscopic analysis». According to the research it was found that the use of drugs did not adversely affect the structure of the internal organs of the poultry. The liver morphology was not disturbed. The beam structure of the liver was preserved in the birds of all experimental groups. Hepatic lobules were of small size. The beams were short, consist of 1-2 rows of cells, located at a short distance from each other. The structure of the liver guinea fowl of the control group was broken. The overall morphofunctional state of the organs reffected moderately pronounced protein and fatty degeneration of hepatocytes, as well as acute arterial and venous hyperemia. According to the results of studies of muscle tissue, heart and spleen, the differences between the experimental and control groups were not established, the microstructure of tissues was within the physiological norm for this type of bird.

About the Authors

F. I. Vasilevich
FSBEI HE «Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA named after K. I. Scriabin»
Russian Federation


V. M. Bachinskaya
FSBEI HE «Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology - MVA named after K. I. Scriabin»
Russian Federation


References

1. ГОСТ Р 33853-2010 «Мясо птицы. Методы гистологического и микроскопического анализа». - М.: Стандартинформ, 2010. - 7 с

2. Забиякин В. А. Качество мяса цесарки (Numida meleagris L., 1766) и его изменение при холодильном хранении / В. А. Забиякин, Т. В. Забиякина, А. Л. Кропотова // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. - 2014. - № 6 (43). - С. 58-62

3. Петрова Ю. В. Влияние витаминно-аминокислотной добавки на печень цыплят / Ю. В. Петрова, В. М. Бачинская, В. А. Рещенко, И. С. Луговая // Птицеводство. - 2018. - № 7. - С. 37-38

4. Аксенова К. А. Ветеринарно-санитарная характеристика подконтрольных госветнадзору продуктов, полученных от разведения цесарки домашней / К. А. Аксенова, С. Н. Глебочев // Проблемы ветеринарии и ветеринарно-санитарной экспертизы и биологической безопасности / ответственный редактор Стахи Т. А. - 2015. - С. 7-9

5. Антипова Л. В. Исследование мяса цесарок с целью использования его в технологии функциональных продуктов питания / Л. В. Антипова, С. В. Полянских, Д. Ю. Ковалев // Материалы Всероссийской научно-практической конференции с международным участием «Инновационные технологии в пищевой промышленности» Самарский государственный технический университет. - Самара. - 2009. - С. 91-92

6. Гущин В. В. Технология полуфабрикатов из мяса птицы / В. В. Гущин, Б. В. Кулищев, И. И. Маковеев, Н. С. Митрофанов // М.: Колос, 2002. - 200 с

7. Ройтер Я. С. Мясо цесарки: акцент на вкусовые качества / Я. С. Ройтер, Г. В. Шашина, Т. Н. Дегтярева, О. П. Лесик //Животноводство России. - 2016. - № 4. - С. 14

8. Бачинская В. М. Влияние препарата Абиопептид на яйценоскость и качество яиц / В. М. Бачинская, А. А. Дельцов // Ветеринарная. - 2014. - № 2. - С. 52-54

9. Василевич Ф. И. Ветеринарно-санитарная оценка мяса цыплят-бройлеров при применении белкового гидролизата абиопептида / Ф. И. Василевич, В. М. Бачинская, А. А. Дельцов, А. И. Бабанова // Russian journal of agricultural and socioeconomic sciences ISSN 2226-1184, 5 65, May 2017. - 278-282

10. Кочиш И. И. Эффективность прединкубационной обработки яиц препаратом Ферропептид / И. И. Кочиш, М. С. Найденский, А. О. Бушина, С. Н. Коломиец // Птица и птицепродукты. - 2009. - № 3. - С. 20-21

11. Кочиш И. И. Эффективность применения комплексного препарата «Ферропептид» при производстве бройлеров / И. И. Кочиш, В. В. Борук, О. И. Кочиш // Птица и птицепродукты. - 2012. - № 2. - С. 55-57


Review

For citations:


Vasilevich F.I., Bachinskaya V.M. HISTOLOGICAL INDICATORS OF MUSCLE TISSUE AND INTERNAL ORGANS OF THE GUINEA FOWLS WHEN USING PROTEIN HYDROLYSATES. Russian Journal of Veterinary Pathology. 2020;(1):72-78. (In Russ.) https://doi.org/10.25690/VETPAT.2020.1.71.001

Views: 55


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)