Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

ВЛИЯНИЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ФЕРМЕНТНЫХ И ПРОБИОТИЧЕСКИХ ПРЕПАРАТОВ НА КАЧЕСТВО И ФИЗИКО-ХИМИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ МЯСА СВИНЕЙ

Abstract

Impact of Ksibeten-Cel enzyme and Lactobacterine and Realak probiotic preparations introduced into rations of different swine breeds was evaluated based upon muscular tissue chemical composition, muscular protein biological adequacy, organoleptic and tasting assessment of the meat. Introduction of Ksibeten preparation into the ration resulted in regular muscular tissue quality in all groups of swine, no manifestations of PSE or DFD was detected. Undesirable trend of deterioration in chemical and physical properties of the swine muscle tissue feed with conventional ration. Chemical composition, PQI (PQI), and biological value were the best in muscle tissue from gilts fostered with feeds enriched with Ksibeten-Cel enzyme preparation. Tasting assessment demonstrated that swine meat in test groups had good appearance, excellent taste, and suited to processing. Introduction of Lactobacterine and Realak preparations into the ration resulted in regular muscular tissue quality in all groups of swine, no manifestations of PSE or DFD was detected. Undesirable trend of deterioration in chemical and physical properties of the swine muscle tissue was observed in Group IV pigs. The highest organoleptic and tasting assessment rank was in the Group II gilts, the second best was in Group IV, the third one - in Group V. On the basis of the research results we recommend using pharmaceutical substances - enzyme preparation and probiotics as feed additives to grow high-quality meat products. These substances improve organoleptic and taste qualities of meat which is extremely important for the meat marketing and retail

About the Authors

Татьяна Алексеева
ФГБОУ ВПО Донской государственный аграрный университет
Russian Federation


Галина Фирсова
ФГБОУ ВПО Донской государственный аграрный университет
Russian Federation


Андрей Алексеев
ФГБОУ ВПО Донской государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Бутко М.П., Посконная Т.Ф., Серегин И.Г. Ветеринарносанитарные требования законодательства стран Евросоюза к убойным животным и мясной продукции / // Мясная индустрия. - 2007. - № 4. - С. 4-11.

2. Откорм свиней на комбикормах с новой ферментной добавкой / В.А. Крохина, А.В. Карабанов, Э.В. Удалова, Рыжова Т.М. // Зоотехния. -2006. - № 10. - С. 19-21.

3. Иоцюс Г.Л. Механизм действия ферментов на их активность. Справочник по кормовым добавкам; Под ред. К.М. Солнцева. - Минск: Урожай. - 20 08. - С. 200-213.

4. Марусич А.Г. Влияние ферментных препаратов на эффективность использования кормов и продуктивные качества молодняка при откорме на рационах с различным уровнем протеина и клетчатки // Вестник акад. аграр. наук Белоруссии. - 2006. - № 1. - С. 67-70.

5. Jnborr J. Enzymes combination // Feed untern. - 1989. - 10. - Р. 26-27.

6. Fuller R. Probiotics in man and animals // J. of Applied Bacte-riology. - 1989. - 66. - P. 365-378.

7. Fox S.M. Probiotics: Intestinal inoculans for production animals // Veter. Med. (Edwardsville). - 1988. - V.83. - № 8. - P. 806-810.

8. Чиков А.Е. , Скворцова Л.Н. Продуктивное действие пробиотика «Винтим» в комбикормах цыплят, выращиваемых на мясо // Ресурсосберегающие технологии производства продукции животноводства: Сборник научных трудов. - Ч.- Краснодар, 2006. - С. 120-123.

9. Пробиотики и микронутриенты при интенсивном выращивании цыплят кросса Смена. Монография. / Г.А. Ноздрин, А.Б. Иванова, А.И. Шевченко, С.А. Шевченко; НГАУ. - Новосибирск, 2009. - 207 с.

10. Малик Н.И., Сканчев А.И. Пробиотики и их влияние на рост и сохранность бройлеров // Биология. - 2002. - № 3 (18). - С. 137-139.


Review

For citations:


 ,  ,   . Russian Journal of Veterinary Pathology. 2014;(3-4):112-118. (In Russ.)

Views: 57


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)