Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

MEET PRODUKTIVITY OF BLACK AFRICAN OSTRICHES UNDER L-CARNITIN USING

Abstract

The purpose of the research has been finding L-carnitine influence on meat production and some quality indices of ostrich meat. The studies have been carried out on two groups of ostriches: the 1st - control - recieved standard diet, the 2nd - experimental - got standard diet and L-carnitine, 150 mg per 1 kg of feed. Adding L-carnitine to the diet of ostriches increases the intensity of exchange processes, provides additional muscle growth and reduces the fat deposition. The first group of ostriches had 5,5% (Р>0, 95) less meat in carcasses than the second group did and fat 16% (Р>0, 99) more. The number of bones was 15,1 - 15,2%. Dominance of experimental group ostriches over control one has been defined on basic physical and chemical parameters of muscle tissue characterizing the quality of meat. The second group ostriches have the amount of muscle tissue protein 7,4% (P>0,95) more than the first ones, but they have fat and water 21,4% (P> 0,99) and 1,7% less, respectively. L- carnitine in the diets of ostriches had no effect on the pH value and the amount of ash. In the first group the pH value was 6,0 ash - 1,1; the second group - 5,9 and 1,1, accordingly. The amount of cholesterol in the meat of ostriches is within 43-52 mg/100 g. The cholesterol of the ostriches which got L- carnitine was 17,3% (Р>0,99) less than the first group ones. Ostrich meat is a dietary product due to its quality characteristics (low in fat, cholesterol and high protein percentage).

About the Authors

Andrey Vladimirovich Fedorov
Донской государственный аграрный университет
Russian Federation


Viktoriya Vladimirovna Fedorova
Донской государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Horbanczuk J. О., Sales J. Lipid and cholesterol content and fatty acid composition of meat obtained from ostriches reared on a commercial form // Animat Science Papers and Reports.- 1998.- 16.- Р. 51-55

2. Туревич В.И. Страусоводство: история, теория, практика// Под ред. Куликова Л.В. - М.: Колос, 2000. - 221c.

3. Устинова А. Мясо страуса - альтернативный источник сырья для диетического и детского питания / А. Устинова // Ветеринария с.-х. животных. - 2011. - № 8. - С.52-54.

4. Давыдова Р. Мясо страуса: сырьё и продукция / Р. Давыдова // Мясные технологии. - 2010. - № 1. - С. 34-38.

5. Paleari M.A., Camisasca S., Beretta G., Renon P., Corisco P., Bertolo G., Crivelli G. Ostrich meat: physico-chemical characteristics and comparison with turkey and bovine meat // Meat Science.-1998.-3.- Р. 205-210.

6. Кузьмичёв В.Ю., Колодязная В.С. Перспектива исследования мяса африканского страуса в мясной промышленности России // Изв. СПбГУНиПТ.- Санкт-Петербург, 2006. - № 1. - С.120-123.

7. Кузьмичёв В.Ю. Качество мяса африканского страуса // Мясная индустрия. - 2008. - № 11. - С.20- 24.

8. Cooper R. G., Horbanczuk J., Fujhara N. Nutrition and feed management m the ostrich (Struthio camehis domesticus) // Animal Science Journal.- 2004.- 75.- Р. 175-181.

9. L-карнитин в кормлении цыплят-бройлеров / С.В. Буров [и др.] // Материалы Международной научно-практической конференции, п. Персиановский.- 2010.- ДонГАУ. - С. 151-152.

10. Аминокислотный состав и пищевые качества мышечных тканей кур при включении в состав рациона кормовых дрожжей и L-карнитина. / Буров С.В., Василенко В.Н., Бараников В.А., Фёдоров В.Х. // Донская аграрная научно-практическая конференция.- Зерноград.- 2012. - С. 189-191.

11. Федосеев Н. Видовые характеристики страусов и практические советы по их разведению // Главный зоотехник. - 2012. - № 12. - С.38-41.

12. Sales J. Histological, biophysical, physical and chemical characteristics of different ostrich muscles // Journal of the Science of Food and Agriculture.- 1996 -70.- Р.109-114

13. Микиртичев Г.А. Мясо страусов - ценный продукт для детского и диетического питания // Птица и птицепродукты. - 2012. - № 4. - С.49-50.

14. Скворцова Л.Н., Свистунов А.А. Влияние растительных жиров на продуктивность и мясные качества цыплят-бройлеров // Птица и птицепродукты. - 2013. - №1. - С.58-60.

15. Сычёва Л.В. Влияние кормовой добавки «Opero- стим» на качественные показатели мяса бройлеров // Достижения науки и техники. - 2013. - №5. - С.53-55.

16. Погодаев В.А., Канивец В.А. Мясная продуктивность индеек при клеточном содержании // Птица и птицепродукты. - 2012. - №4. - С.56-58.

17. Олейник Е.А., Серёгин И.Г. Качественные показатели мяса бройлеров при использовании в кормах облепихового шрота // Мясная индустрия. -2013. - №6. - С.58-61.

18. Girolami А., Marsico I., Andrea G., Braghien А., Napolitano F., Cifuni G. Fatty acid profile, cholesterol content and tendemess of ostrich meat as influenced by age at slaughter and muscles type // Meat Science.- 2003.-64.-Р.


Review

For citations:


Fedorov A.V., Fedorova V.V. MEET PRODUKTIVITY OF BLACK AFRICAN OSTRICHES UNDER L-CARNITIN USING. Russian Journal of Veterinary Pathology. 2013;(4):54-59. (In Russ.)

Views: 41


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)