Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

SOME INTERIOR INDICES OF BLACK AFRICAN OSTRICHES UNDER L-CARNITIN USING

Abstract

Determining L-carnitine influence on some biochemical indices of ostrich blood in periods of grows and development has been the aim of the research. There were for med 2 groups of ostriches: I - the control one receined basic diet, II - experimental one was provided with L-carnitin - supplemented diet (150 mg per 1 kg of feeding stuff). The second group ostriches exceeded the first ones in hemoglobin - on 14,8 - 14,4 (Р>0,95); in erythrocytes - on 15,4 - 18,8(Р>0,99); in leukocytes - in 4,3 - 9,4% (Р>0,95); in amount of total protein in growth period - 9,1 (Р>0,95) and in development period - in 9,3% (Р>0,95), in albumin - on 18,2 (Р>0,99) and 17,6% (Р>0,99), accordingly, in .-globulin - on 9,2 (Р>0,95) and 8,2% (Р>0,95). The similar tendency was observed on enzymes AST and ALT, and there was practically no difference on .- and .-globulin. The amount of cholesterol of ostriches decreases within ageing and triglycerides - increases. In control group ostriches these indices were lower than in experimental group ones - in growth period on 3,4 and 7,1% respectively, an in development period - on 15,0 and 7,6% m (Р>0,95). Levels of Ca and F increases within ageing. It means active osteosynthesis and skeleton formation. Hematological indices, proteo- and fat metabolism and mineral exchange of ostriches depend on the age of birds and specificity of feeding. L-carnitine supplement, adding into a diet improves greatly metabolic processes.

About the Authors

Andrey Vladimirovich Fedorov
Донской государственный аграрный университет
Russian Federation


Vladimir Christophorovich Fedorov
Донской государственный аграрный университет
Russian Federation


References

1. Данкверт, С. Птицеводство - мировой и отечественный опыт: Доклад на III международной конференции. - Москва, 2004. - С. 10-11.

2. Фисинин, В. Селен - «генерал» команды антиоксидантов / Ф. Фисинин, П. Сурай, Т. Папазян // Животноводство России.-2008.-№ 1.- С. 57-58.

3. Архипов, А.В. Пути интенсификации откорма сельскохозяйственных животных и птицы / А.В. Архипов // Тез. докл. науч.-производ. конф. - Брянск.- 1983. - С. 11-12.

4. Кузнецов, А. Новые ферменты для птицы / А. Кузнецов // Птицеводство.- 2001.- № 6.- С. 20.

5. Варнер, Д. Биохимия растений / Д. Варнер.- М.: Наука, 1968.- 326 с.

6. Филиппович, Ю.Б. Основы биохимии: учеб. для хим. и биол. спец. пед. ун-тов и ин-тов.- 4-е изд., перераб. и доп. / Ю.Б. Филиппович.- М.: «Агар», 1999.- 512 с.

7. Шамрай, Е.Ф. Клиническая биохимия / Е.Ф. Шамрай, А.Е. Пащенко.- М.: 1970.- 316 с.

8. Кононский, А.И. Биохимия животных: учеб. для высш. учеб. завед. по спец. «Зоотехния» и «Ветеринария », 3-е изд., перераб. и доп. / А.И. Кононский.- М.: Колос, 1992.- 526 с.

9. Околелова, Т. L-карнитин в рационах кур / Т. Околелова, Е. Мальцева, О. Просвирякова, Е. Андрианова // Комбикорма.-2005.- №7.- С.51.

10. Плохинский, Н.А. Алгоритмы биометрии. - М. : Издво Моск.ун-та, 1980. - 150с.

11. Лакин, Г.Ф. Биометрия. - 3-е изд. перераб. и доп.- М.: Высшая школа, 1980. - 291с.


Review

For citations:


Fedorov A.V., Fedorov V.Ch. SOME INTERIOR INDICES OF BLACK AFRICAN OSTRICHES UNDER L-CARNITIN USING. Russian Journal of Veterinary Pathology. 2013;(4):60-64. (In Russ.)

Views: 52


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)