Preview

Russian Journal of Veterinary Pathology

Advanced search

ВЛИЯНИЕ ИНТЕНСИВНОГО ВЫРАЩИВАНИЯ ГОЛШТИНСКИХ БЫЧКОВ ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ ОПТИМАЛЬНОГО ХИМИЧЕСКОГО СОСТАВА ГОВЯДИНЫ

Abstract

Conditions of intensive calf rearing resulting in optimal chemical composition of beef in Holstein bull calves based upon elevated daily milk feeding, early shift to green fodder, and feeding probiotic additive Cellobacterine during the milk-feeding stage have been identified. The research was performed at Artex-Agro Ltd., Kushchevsky District of the Krasnodar Krai on the descendants of Australian-line Holstein cattle imported in 2008. The tests were carried out in 2009 - 2011. The calves were slaughtered at 15 and 18 months (n=3 calves in each Group, total 24 calves). The calves for the study were secured from Reflection Sovereign heifers and divided into 4 Groups (n=64). Each Group enrolled 16 bull calves: Group I was control, and Groups II, III and IV - test. Test bull calves had better balanced chemical composition of meat than the control Group animals. Bull calves in test Group III demonstrated advanced maturity of meat over the rest animals of the same age. Intensive rearing procedure involving elevated daily milk feeding improved with Cellobacterine probiotics had considerable impact over meat chemical composition and caloric value in bull calves of the test.

About the Authors

В. Каратунов
Дон ГАУ
Russian Federation


П. Зеленков
Дон ГАУ
Russian Federation


И. Тузов
Куб ГАУ
Russian Federation


В. Овсепьян
Сочинский институт (филиал) РУДН
Russian Federation


References

1. Айтпаев, А. Повышая живую массу скота//Молочное и мясное скотоводство. - 2004. - №5. - С. 12-17.

2. Багрий, Б.А. Производство качественной говядины// Зоотехния. - 200 1. - №2. - С. 23-27.

3. Бортников А.И. Об интенсивности роста бычков на комплексах//Молочное и мясное скотоводство. - 1993. - №2. - С. 18-20.

4. Гуткин, С.С., Мазуровский, А.З. Питательная ценность мяса бычков разных пород//Зоотехния. - 2000. - №5. - С. 30-32.

5. Девяткин, А.И., Ткаченко Е.И. Промышленное производство говядины. - М.: Россельхозиздат, 1985. - 212 с.

6. Дмитроченко, А.П. Кормление и выращивание молодняка сельскохозяйственных животных//Сб. на. работ. - М. - Л.: Колос, 1964 - 37-42 с.

7. Зеленков П.И., Зеленков А.П., Продуктивные качества калмыцкого скота стада ОАО ПКЗ «Зимовниковский» Ростовской области // Модели развития сельского хозяйства в условиях новой экономики: инструментарий, формы, риски: Мат. Междунар. Науч-практич. конф. Изд-во, ООО «Азов-Печать». - Ростов-на-Дону; 2013. - С. 30-33.

8. Зеленков П.И., Зеленков А.П. Рост живой массы и эффективность использования корма калмыцкими бычками зимовниковского типа// Развитие животноводства России - важная задача современности: междунар. науч.-практ. конф., - Мичуринск, 2013. - С. 85-89. 9. Мирон, И.Н. Мясная продуктивность бычков красной степной породы и ее помесей с чернопестрой и герефордской при промышленной технологии. //Тр. / ВНИИВС. - М.: 1988. - С. 17-19.

9. Сечин, В.А. Влияние интенсивности выращивания и откорма на продуктивность бычков//Молочное и мясное скотоводство. - 1999. - №6. - С. С. 11-12.

10. Черекаев А.В., Черекаева И.А. Технология специализированного мясного скотоводства. -М.: ВО «Агропромиздат», 1988. - 271 с.

11. Суербаев Р.И. Влияние интенсивности выращивания молодняка на его мясную продуктивность// Молочное и мясное скотоводство. - 20 04. - №8. - 2-4.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . Russian Journal of Veterinary Pathology. 2014;(3-4):128-134. (In Russ.)

Views: 53


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-4826 (Online)